Skip to content Skip to footer

KRONER

I dette innlegget vil jeg forklare om en veldig kjent behandlingsmåte for ødelagte tenner, nemlig kroner.

Hva er en kroneEn krone er en type beskyttelse som dekker alle tannflater.

Hvordan lages en krone og hvilke material brukes for å lage kroner?

Kroner blir lagt individuelt for hver pasient. Vanligvis må tannlegen slipe eller preparere ca. 2 mm på hver flate av tanna og ta et avtrykk av tennene. Avtrykket ditt brukes til å lage en gips studiemodell som tannteknikeren bruker til å lage kronen. Deretter limes kronen fast på tanna.

I mellomtiden kan man få en midlertidig krone for å beskytte tanna mens den permanente kronen blir laget ferdig.

Før i tiden var kroner laget av bare material. De var sterke nok og akseptert når det gjelder bakerste tenner, men dette var problematisk når man skulle dekke fortenner.

Idag er kroner laget av et innerst lag av material og dekket med keramikk for et naturlig utseende. Full keramikk/porselen kroner brukes vanligvis for fortenner.

Når trenger man en krone?

  1. Rotfylte tenner. Alle tenner som er rotfylt dekkes med krone. Når tanna er rotfylt blir den svak fordi den mangler nervene og blod som gir tanna sin fleksibilitet. I tillegg har de fleste av rotfylte tenner en stor toppfylling. Konsekvensene hvis man ikke beskytter tanna med krone kan være stor fraktur. Fraktur som er i roten eller under tannkjøttnivået kan ikke repareres.
  2. Hvis det er veldig lite av tanna som er igjen. Det vil si at fylling material er mer en ekte tann material. Derfor foreslår tannlegen en krone for å beskytte tanna mot fraktur.
  3. Alvorlig misfarging som kommer pga. rotfylling eller bruk av spesielle medisiner. Hvis tanna har en misfarging inne i formen og kan ikke behandles med vanlig blekingsmetoder, kan man dekke tanna med en krone for en finere utseende, og passende til resten av tennene. Dette er en veldig populær behandling for fortenner.

Kommer kronen til å være ubehagelig?

Jeg informerer mine pasienter alltid om at alle salgs tannbehandlinger trenger tid til du og munnen din bli vant til det. Når det gjelder kronen så må man vite at de første dagene kan tannkjøttet være litt hovent og gjøre noe vondt. Ta kontakt med din tannlege hvis ubehag varer lenger enn vanlig.

Husk at kronen er en uekte del i munnen din som trenger ekstra omsorg og stell når du pusser dine tenner. Jeg anbefaler en mellomstor tannbørste til alle mine pasienter med kroner, siden kroner har kanter som går under tannkjøttet.

Subscribe for the updates!