Skip to content Skip to footer

RENS OG POLERING

Drikker du mye kaffe eller te, eller kanskje foretrekker du rødvin?

Da kan det være verdt å sjekke ut dette innlegget.

I tillegg til den årlige tannsjekken for å ivareta tannhelsen din, er det en smart forebyggende tiltak å avtale en time for tannrens én gang i året. Dette vil bidra til å forhindre hull i tennene, opprettholde den naturlige hvite fargen på tennene dine og sikre at tannkjøttet holder seg friskt. Det er viktig å huske at vi har tennene våre hele livet.

Hva er tannrens?

Dette er det mest stilte spørsmålet vi får fra pasientene våre. Profesjonell tann og tannkjøttsrens hos tannlegen betyr fjerning av tannstein,  plakk og misfarging.

Er det nok å pusse tennene?

Tannstein (plaque) er bakteriebelegg som forkalkes og setter seg fast på tennene. Plakk kan herde og danne tannstein som er en hard, gulaktig belegg på tennene. Tannpuss og bruk av tanntråd er viktige daglige rutiner for å opprettholde god munnhygiene og forebygge tannkjøttsykdommer, men selv om du børster og bruker tanntråd regelmessig, kan det fortsatt oppstå tannstein på tennene dine. 

Hvilke metoder bruker tannlegen for å fjerne tannstein?

Tannpuss og bruk av tanntråd fjerner ikke tannstein, det utføres med spesielle instrumenter av tannlege eller tannpleier. Tannstein må fjernes av en tannlege eller tannpleier ved hjelp av spesielle instrumenter som scaler og ultralyd. Disse verktøyene brukes til å skånsomt skrape og fjerne tannstein fra tennene og under tannkjøttet. Regelmessige tannlegebesøk er derfor viktig for å oppdage og fjerne tannstein før det utvikler seg til mer alvorlige tannkjøttsykdommer. 

Hvordan gjennomføres en tannrens?

Det mest brukte instrumentet heter ultrasonic som bruker ultrasonic bølger med hjelp av vann og luft. Det er ikke spesielt vondt å fjerne tannstein, men siden tannstein og plakk ofte legger seg i overgangen mellom tann og tannkjøtt, kan vi komme borti tannkjøttet med instrumentene. Under behandlingen kan det forekomme ising i tennene som kan bli ubehagelig. Tannlegen kan påføre gel eller spray bedøvelse for å redusere smerte og ubehag om det er ønskelig. 

Hva er polering?

Tannlegen eller tannpleieren har mulighet til å fjerne overfladiske misfarginger ved å pusse og polere tennene. Det brukes da vanligvis en spesiell pussepasta med ekstra slipemiddel eller AirFlow.
Det mest åpenbare man kan gjøre for å få mindre misfarging på tennene, er å begrense inntaket av matvarer som misfarger – kaffe, te, rødvin, røyk, snus osv. I tillegg vil grundig renhold redusere dannelsen av nye misfarginger – her vil en elektrisk tannbørste være særlig effektiv.

Hva skjer hvis jeg ikke fjerner tannstein?

Dersom tannsteinen ikke fjernes kan det gi tannkjøttsbettenelse og generelt vond lukt.

Subscribe for the updates!