Skip to content Skip to footer

TANNIMPLANTAT

Har du mistet eller mangler du en tann?

Da er et tannimplantat et alternativ for den tannen du mangler.

Moderne teknologi gjør det mulig å erstatte manglende tenner med tannimplantater for å gjenopprette et naturlig smil og god bittfunksjon. For de fleste vil tap av tenner ha en negativ konsekvens for dagliglivet og selvfølelsen. Nesten  alle tapte tenner kan erstattes med et tannimplantat.

Hva er tannimplantat?

Et tannimplantat er en moderne måte å erstatte tapte tenner og består av to deler. Implantatet (titanskrue) ligner tannroten og implantatkronen ligner en naturlig tannkrone. Titanskruen plasseres ned i kjevebenet. Deretter festes en distanseskrue som et bindeledd mellom implantatskruen og tannkronen, som da settes på til slutt.

Hvem trenger tannimplantat?

Mangler du en eller flere tenner er tannimplantat et alternativ. Enhver person med tilstrekkelig tykkelse og kvalitet på kjevebenet kan få tannimplantater så lenge de oppfyller kravene. Tannlegen vil ta en oversiktsrøntgen og eventuelt en 3D-røntgen for å evaluere tennene, benstrukturen, munnhulen og kjeveleddet for å avgjøre om implantater kan settes inn.

Prosedyren kan utføres i både over- og underkjeve. Implantater kan også brukes som feste til løse proteser, slik at protesen «klipses» fast.

Implantater kan altså benyttes til å erstatte en enkelt tann, flere manglende tenner eller alle tennene i munnen dersom de har gått tapt.

Alderen din vil ikke direkte påvirke om du kan få implantater eller ikke. Tannlegen vil vurdere hvert enkelt tilfelle og gi anbefalinger basert på din munnhelse og generelle helsestatus.

Hvordan gjennomføres prosessen implantat?

Prosessen starter med en konsultasjonstime hos en tannlege. Deretter blir du henvist til vår spesialist i oralkirurgi dersom tannimplantat er et alternativ for deg.

Siden et tanninplantat er en implantatskrue skrudd inn i kjevebeinet, må vi med røntgenbilder vurdere om kjevebeinet ditt tåler denne innsettelsen. Dersom kjevebeinet ikke er sterkt nok finnes det andre muligheter.

1. Planlegging: Vi undersøker muligheten for innsetting av tannerstatning i kjeven, og diskuterer mulige alternativer med deg. Hvis du velger denne behandlingsmetoden vil tannlegen planlegge det videre forløpet og selve innsettingen.

2. Innsetting av erstatningen (implantatskrue): Innsettingen av implantatskruen er smertefri, og foregår under lokalbedøvelse. Kjevebenet vil gro rundt tannerstatningen, og feste seg på implantatets overflate. Denne prosessen tar 3-4 måneder.

3. Tilpassing av krone: Etter 3-4 måneder setter vi inn den nye kronen.

Teknologien og forskningen på dette området utvikler seg stadig, og nå kan tapte tenner erstattes tryggere og raskere enn noen gang!

Du får gode pauser underveis i behandlingen, og best av alt: Dette er smertefritt!

Hva er fordeler med å velge tannimplantat?

  • De er en stabil og fast erstatning for manglende tenner
  • De ser ut og føles som naturlige tenner 
  • De gir samme bitestyrke som egne tenner
  • De holder beinvevet og tannkjøttet i naturlig stilling og på den måten sikrer et vakkert smil og normale ansiktstrekk
  • De er festet på en måte som ikke krever sliping av tenner
  • De reduserer ubehag og følelse av usikkerhet knyttet til løse, dårlig tilpassede proteser
  • De er laget av biokompatibile materialer og krever ikke bruk av noen som helst lim
  • De sikrer mye bedre munnhygiene enn proteser og broer 

Hvordan opprette god munnhygiene etter behandlingen?

Etter å ha fått satt inn en tannimplantat er det viktig å ivareta god munnhygiene for å sikre at implantatet gror fast og for å unngå infeksjoner. Dagen etter behandlingen kan munnen skylles forsiktig med lunkent saltvann (én teskje salt per vannglass) etter hvert måltid.

Det anbefales også å skylle munnen med antibakterielt munnskyllevann i 1 minutt hver morgen og kveld.

Etter én uke kan tannimplantatet rengjøres forsiktig med tannbørsten under tannstellet. Kirurgen vil gi beskjed om hvorvidt stingene vil forsvinne av seg selv innen 7-10 dager, eller om man må komme tilbake til klinikken for å få dem fjernet.

Det er viktig å unngå å spise eller drikke noe i en time etter behandlingen, og å unngå å røyke eller snuse i det hele tatt i løpet av groingsperioden.

Vedlikehold
Det er flere faktorer som kan påvirke prognosen for en vellykket
implantatbehandling, hvor implantater kan løsne eller måtte erstattes. Noen av de viktigste faktorene er:

  • Dårlig hygiene/renhold
  • Røyking
  • Kvaliteten på kjevebenet
  • Nedsatt immunforsvar

Dersom man har god munnhygiene, følger vanlige kontrollrutiner og helst unngår å røyke, har implantatet alle forutsetninger for å bli stående der i mange år fremover. Vi anbefaler å pusse tennene grundig to ganger om dagen, og å bruke implantattråd eller mellomromsbørster for å få det rent helt nede ved tannkjøttskanten og rundt implantatskruene. Dette vil bidra til å opprettholde god hygiene og øke sjansen for at implantatene vil vare lenge.

Dine daglige renholdsrutiner hjemme, i tillegg til profesjonell rengjøring på tannklinikken, er avgjørende for å øke levetiden på implantatene dine. Vi vil selvsagt gi deg individuelle tips og råd om hvordan du best kan holde tennene friske og rene.

Økonomiske støtteordninger for implantatbehandling?

Pasienter som har mistet tenner på grunn av for eksempel tannkjøttsykdom eller ulykke, har krav på trygderefusjon ved tannbehandling.

Vår klinikk er godkjent av HELFO (folketrygden) for å utføre implantatbehandling på pasienter som er berettiget til økonomisk støtte fra HELFO. Vi kan utføre både den kirurgiske og protetiske del av behandlingen. Vi har har direkteoppgjør med HELFO, noe som betyr at du som pasient slipper å forskuttere folketrygdens andel. Du gjør altså kun opp for egenandelen og slipper derfor store økonomiske utlegg.

Helfo kan dekke en stor del av kostnadene til behandling hvis du har én av følgende sykdommer/tilstander:

  • Periodontitt (Dyptgående tannkjøttbetennelse)
  • Munntørrhet
  • Sjelden medisinsk tilstand (SMT)
  • Medfødt tannmangel
  • Sterkt nedsatt evne til egenomsorg
  • Ulykke/traume
  • Tannløs kjeve
  • Særlige medisinske tilstander
  • Tannutviklingsforstyrrelser

 

Bekkestua Tannlegesenter informerer deg om reglene for refusjon fra Helfo, og hjelper deg hvis du har krav på økonomisk stønad for din behandling.

Subscribe for the updates!