Skip to content Skip to footer
Behandlinger

Tannfylling

Når trenger vi en fylling?

Når tanna får et grad 3 hull, det betyr at tanna må fylles så fort som mulig ellers kan bakteriene gå videre til nerven. Knekte tenner med skarpe  kanter kan være ubehagelig og skadelig for tunga,  samtidig er de veldig enkelt  for bakterier å gjemme seg her.

Har du mistet en fylling i tennene?

Hvis du har mistet en fylling, kan det være lurt å kontakte tannlegen din så snart som mulig, selv om du ikke opplever smerter. En tapt fylling kan føre til at tannen blir mer sårbar, og dette kan øke risikoen for ubehagelige tannproblemer på sikt.

Hvordan lages en tannfylling?

Behandling med tannfylling er vanligvis et enkelt og ukomplisert inngrep. De fleste velger å få lokalbedøvelse for å sikre en smertefri opplevelse, men valget er selvfølgelig opp til pasienten.

Hvordan føles det å få fylling, og er det vondt etter behandling?

En fylling som er dypt og nærme nerve kan oppleves ofte med ising i tanna en stund. Man må huske på at tennene er en levende del av kroppen og kan bli såret eller irritert og man må også vite at alt trenger tid til å komme tilbake i sin normale tilstand.

Tannfylling med kompositt

Når det gjelder mindre hull i tennene, velger man vanligvis komposittfyllinger som lages i samme farge som tannen, noe som gir et estetisk resultat.

Tannfylling med porselen

Porselensfylling brukes ofte for større hull i tennene fordi de er sterke, holdbare og langvarige.

Fjerne amalgamfylling

I Norge har bruken av amalgamfyllinger blitt gradvis faset ut siden 1990-tallet, med et fullstendig forbud mot bruk av amalgam siden 01.01.2008. Bruk av  amalgamfyllinger er nå  forbudt på grunn av  innholdet av kvikksølv.

Amalgamfyllinger kan gradvis krympe eller trekke seg sammen over tid, og dette kan føre til økt risiko for sprekker i tennene. Samtidig øker dette også risikoen for sekundærkaries, som er hull som kan oppstå rundt fyllingen.

Det er vanlig at amalgamfyllinger erstattes  med kompositt- eller porselensfyllinger.

Subscribe for the updates!