Skip to content Skip to footer

MISFARGING AV TENNER OG BEHANDLINGER

I min hverdag som tannlege får jeg ofte spørsmål fra mine kunder om hvordan de får hvitere tenner, eller hvordan tennene blekes. For å forstå hvordan bleking funger og hvorfor noen får bedre resultat enn andre, må man vite noen fakta om misfarging av tenner.

Første du bør vite om tenner er at alle er født med ulik farge på tennene når de er født, og den fargen vi er født med passer til den hudfargen vi har.

Tenner kan få to ulike typer av misfarging:

1.Misfarging som er inne i tannformen. Årsakene kan være:

  • bruk av spesielle medisiner gjennom graviditeten kan påvirke bare melketennene til barnet eller både melketenner og de permanente tennene.
  • bruk av spesielle typer munnskyll over lengre perioder.
  • tenner som er rotfylt og har råtnet.

Behandlingsmuligheter er begrenset til fasetter og kroner eller kosmetisk fyllinger siden denne type misfarging ikke forsvinner med bleking.

2.Misfarging som ligger over tannemaljen

Det er veldig vanlig at man får denne type misfarging gjennom hverdagens spise- og drikkevaner. Spesielt med rødvin, kaffe, te, cola og andre typer fargerike drikker. Røyking og snusing kan også føre til brun misfarging av tenner. Hvor mye misfarging det er på tennene er avhengig av antall ganger og mengde av disse fargerike drikkene, i tillegg nivå av munnhygiene. Fargen sitter fast hvis man allerede har mye tannstein over tannflaten, sammenlignet med en ren tannsteinfri tannflate.

Denne type misfarging kan enkelt fjernes på flere måter:

  • Man må fjerne tannstein og infeksjoner i tannkjøttet.
  • Polere tenner for å få en jevn tannflate
  • Tannbleking

Jeg kommer med et senere innlegg akkurat om dette hvor jeg forklarer forskjellige typer av tannbleking, tekniske fordeler og ulemper av hver eneste teknikk.

Subscribe for the updates!